Topicus: technologie met impact op ons leven

Omschrijving

Topicus: technologie met impact op ons leven

Deventer softwarebedrijf Topicus speelt een rol in ieder leven in Nederland. Met innovaties op het gebied van Zorg, Onderwijs, Finance, Overheid en Legal begeleiden ze onze maatschappij naar een nieuwe, transparante wereld.

De energie en het enthousiasme komen je tegemoet als je het Topicus-gebouw aan de Singel in Deventer binnenloopt. Mensen werken, overleggen, loungen, praten en lachen. We zien vriendelijke, overwegend jonge, gezichten op weg naar hun werkplek. Hier gebeuren dingen, dat is duidelijk.

Topicus
Topicus is een sterk groeiend softwarebedrijf in Nederland. Anno 2016 werken er ruim 600 mensen en het bedrijf blijft groeien. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door Harry Romkema, Leo Essink en Henk-Jan Knol. Drie mannen met een “ gezonde frustratie” over de status quo. Waarom werken dingen zoals ze werken? Kan het niet allemaal beter en makkelijker?

Het drietal verzamelde groepen mensen met een “stuwmeer” aan ideeën, kennis en vaardigheden. Denkers en doeners die in kleine teams nieuwe hoogten bereikten met innovatieve programma’s en applicaties voor de zorg, het onderwijs en de financiële dienstverleners. In een later stadium volgden overheidsinstanties en recent de juridische sector. Het bedrijf groeide uit tot een toonaangevend ICT-bedrijf, dat niet meer weg te denken is uit het Nederlandse softwarelandschap.

Mens en cultuur
De kracht van Topicus is de drive anders te denken en te doen. Niet zo maar accepteren dat dingen ‘zijn zoals ze zijn’, maar jezelf altijd afvragen: hoe kan het anders en beter? Of het nu gaat om het versnellen en versoepelen van kredietaanvragen, het verbeteren van samenwerking tussen gemeenten en regionale zorginstanties of het ondersteunen van passend onderwijs: voor alles werd een innovatieve oplossing bedacht, waarbij de sleutel tot succes ligt in verantwoorde informatiedeling.

Gevolg daarvan is dat Topicus als een magneet werkt voor mensen die iets willen betekenen in de maatschappij. Deze Topicianen worden gestuurd op hun talent en eigen inbreng. Ze krijgen snel verantwoordelijkheden en fouten worden niet bestraft, zolang ze van hun fouten leren. Het bestraffen van fouten werkt namelijk transparantie tegen. En waar Topicus in hun producten openheid nastreeft, doen ze dat ook in eigen gelederen. Het gevolg van die openheid is persoonlijke groei van mensen. De groei van het bedrijf als geheel en het ontstaan van nieuwe initiatieven steeds meer gericht op de consument.

Wonen met water
Een eerste uitvloeisel van de nieuwe koers (Topicus 3.0) is wonenmetwater.nl, een website waarop je zelf de staat van je fundering kunt checken. Door fluctuerende grondwaterstanden in de afgelopen decennia zijn veel houten funderingspalen aangetast door houtrot. In veel gevallen blijft de schade onzichtbaar voor het blote oog, terwijl onder de grond een schadepost van zo’n 70.000 euro ontstaat, waarvoor je als eigenaar zélf verantwoordelijk bent. Toch goed om te weten voor je een huis koopt, of op het punt staat je huis te verkopen. Het invoeren van je postcode is voldoende. Topicus koppelt dit aan de informatie uit hun databases en binnen no-time heb je een risico-indicatie voor jouw woning, of een uitgebreid rapport.

De nieuwe hypotheek
Of wat als je een huis wil kopen, maar jong bent en niet over een startkapitaal beschikt? Dan is het moeilijk om via de traditionele weg een fatsoenlijke hypotheek te krijgen. Daarom ontwikkelde Topicus Jungo. Jungo is een online platform waarmee je alternatieve financieringsmogelijkheden kan benutten. Je leent een deel van de bank, maar de rest kan worden aangevuld door particuliere investeerders. Bijvoorbeeld je ouders, familieleden, vrienden of particuliere beleggers. Investeerders krijgen een beter rendement dan op een spaarrekening en de geldlener betaalt zeer acceptabele hypotheekkosten. Zo lopen banken bijna geen risico, heeft de starter een hypotheek en hebben investeerders een goed rendement. Een win-win-winoplossing waarmee de conservatieve hypotheekmarkt op de kop wordt gezet.

“Geldmaatje”
Wanneer je vervolgens je huis hebt gekocht komt er veel op je af. Notariële aktes, bouwaktes, financieel adviseurs, klussen, gas en elektra, de inrichting... je raakt snel het overzicht kwijt. Hoe handig is dan een app waarmee je een compleet overzicht krijgt van alle belangrijke stappen, inclusief deadlines en de financiële consequenties? De Woon Todo-app van Monli (een Topicus-consumentenlabel) geeft je houvast in deze hectische periode. Monli ontwikkelt apps waarmee belangrijke financiële momenten in je leven eenvoudig en overzichtelijk worden. Een helpende hand op cruciale momenten. Zo leren kinderen spelenderwijs zakgeld sparen met Monli Kids, Woon Todo begeleidt je als volwassene na het kopen van een huis en Monli Pensioen berekent hoeveel je besteedbaar inkomen wordt na je pensioen.

“Appen met de dokter”
We kunnen en willen als burger steeds meer zelf doen. Met behulp van technologie is dat mogelijk. Op financieel gebied, maar ook op het gebied van zorg. Want waarom zouden we nog naar een 5 minuten-durend consult gaan als een appje naar de dokter ook volstaat? Met Kanta Messenger kunnen zorgverleners veilig berichten uitwisselen met patiënten en collega’s. Medische gegevens zijn hierdoor veilig en kunnen toch gedeeld worden met collega’s, of worden toegevoegd aan het Elektronisch Patiëntendossier. De vorderingen van je knieblessure kun je bijvoorbeeld waar en wanneer je wil digitaal bespreken met je fysio en de huisarts kan aan de hand van een foto beoordelen of die snee in je vinger gehecht moet worden. Op deze wijze hebben zorgverleners en jezelf continu alle actuele gegevens bij de hand en blijf jij de regisseur van jouw zorgtraject.

Onderwijs op maat
Ieder kind verdient onderwijs waarmee ze het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dat lukt alleen met goed geïnformeerde ouders, schoolleiders die beschikken over de juiste informatie, leraren die zich kunnen richten op lesgeven en lesstof op maat. Topicus ontwikkelde daarom verschillende leerling informatiesystemen voor het basis-, het voortgezet en het hoger onderwijs: ParnasSys, SOMtoday en EduArte. Omvangrijke systemen waarmee onderwijsorganisaties worden ondersteund in administratieve taken en gemakkelijker kunnen monitoren, communiceren en bijsturen.

Met de nieuwe app Gynzy Kids komt passend onderwijs écht een stap dichterbij. Leraren kunnen per kind een programma klaarzetten waaraan het op school en thuis via de iPad of pc kan werken. Taal, rekenen, wereldoriëntatie (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie) en andere vakken worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Het programma herkent zelf het niveau van het kind. De docent krijgt real time inzicht in de voortgang en ziet direct waar de leerling tegenaan loopt bij de opdrachten. Zo wordt de leerling uitgedaagd op zijn eigen niveau en bespaart de leerkracht niet alleen tijd, hij heeft ook een veel realistischer beeld van de effectiviteit van zijn les.

De advocaat
Uit de nieuwe producten blijkt dat Topicus de weg naar de consument heeft gevonden. Dat wil echter niet zeggen dat de zakelijke markt buiten beschouwing wordt gelaten. Recent werd de nieuwe Topicus-divisie Topicus Legal opgericht, dat zich richt op de digitalisering van de juridische sector. Het digitaal aanleveren van stukken aan de rechtbank is hiermee een feit en de eerste stap in verdere digitalisering van de rechtspraak. De toekomst voor deze sector? Zou je met behulp van software uitspraken van rechters kunnen analyseren, zodat je als advocaat van tevoren weet op welke wetten een rechter zich vaak beroept?

Sterk DNA
Door de tientallen innovaties groeide Topicus in 15 jaar uit van een handjevol enthousiaste techneuten die zakelijke klanten voorzag van slimme systemen naar een bedrijf met 600+ medewerkers met impact op de hele maatschappij. De groei zal de komende jaren niet afnemen. Toch blijft het Topicus-DNA behouden: positieve vooruitgang zoeken door af te wijken van gebaande paden. Altijd nieuwsgierig blijven en anders te durven denken en doen. Samen naar een nieuwe wereld. Dit is het moment.

 

www.topicus.nl

www.werkenbijtopicus.nl

+ Meer casus van Topicus B.V.