Werken aan je leercultuur met de Leercultuurscan

Vrijdag 19 februari 2021

Veel bedrijven zijn bezig met de vraag hoe zij leren en ontwikkelen kunnen stimuleren bij medewerkers. Het lectoraat Strategisch HRM van Saxion heeft daarom samen met het lectoraat Leven Lang Ontwikkelen van Windesheim in opdracht van Tech Your Future een leercultuurscan ontwikkeld.

Veranderingen in de markt, andere klanten en technologische ontwikkelingen vragen om lerende medewerkers die de veranderingen bij kunnen benen. En hoe maak je dat ontwikkelen zo leuk en aantrekkelijk mogelijk? Aantrekkelijke ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor professionals namelijk redenen om bij een werkgever aan de slag te gaan en er te blijven. Het ontwikkelen van een leercultuur is een belangrijke voorwaarde om continue ontwikkeling bij medewerkers te stimuleren.

Aspecten leercultuurscan

De leercultuurscan is een vragenlijst waarmee verschillende aspecten van de leercultuur worden uitgevraagd bij medewerkers. De verschillende aspecten zijn:

 1. Inhoud van het werk, bestaande uit:
  1. Autonomie: de mate waarin medewerkers hun aanpak en planning zelf kunnen bepalen en zelfstandig beslissingen kunnen nemen.
  2. Complexiteit van het werk: de mate waarin het werk van medewerkers complexe problemen vraagt die hen uitdagen.
  3. Reflectie en feedback: de mate waarin in het werk de tijd genomen wordt voor evaluatie, het leren van fouten en feedback geven over de prestaties.
 2. Psychologische veiligheid: de ruimte die er is om fouten te maken en te experimenteren.
 3. Samenwerken: de mate waarin in de organisatie effectief wordt samengewerkt.
 4. Leidinggevende: de mate waarin door de leidinggevende het leren wordt gepromoot en actief gestimuleerd.
 5. Organisatie inrichting: de mate waarin de organisatie zodanig is ingericht, dat het ontwikkeling stimuleert door bijvoorbeeld weinig hiërarchie, directe communicatie en een stimulerende werkplek.
 6. Externe omgeving: de mate waarin medewerkers in contact komen met klanten of andere bedrijven, zodat zij hiervan kunnen leren.

Ook geïnteresseerd in de leercultuurscan?

Neem contact op met Rosalie Le Feber- Korevaar (docent HRM en onderzoeker lectoraat Leven Lang Ontwikkelen -  hogeschool Windesheim) Rea.korevaar@windesheim.nl / 088 469 9585

 

Tips:

Lees de publicatie Leercultuur in het MKB: geen luxe maar noodzaak

Lees het artikel “Sleutelen aan een proactieve leercultuur in technische MKB bedrijven

 

(gebruikte links)

https://www.hmr.nl/auteurs/rosalie-korevaar

https://www.techyourfuture.nl/a-1166/proactieve-leercultuur-in-mkb