Creathon voor Deventer innovaties bij herinrichting Keizerstraat/ stationsgebied

Vrijdag 20 april 2018

De Keizerstraat en omgeving wordt heringericht. De Keizerstraat moet na de herinrichting gezien en beleefd worden als dé entree van de binnenstad waarin de in Deventer aanwezige kennis wordt geëtaleerd. Dit met gebruikmaking van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, verlichting, VR etc. In het verlengde zal ook de route van het station naar Saxion en Aventus worden meegenomen. Hoe versterken we en benutten we het kennisprofiel van Deventer. Studenten van Saxion en Aventus gaan op 23, 24 en 25 april aan de slag in de Leeuwenbrug, om dit te bereiken. Tijdens deze dagen komt een keur aan Deventenaren; Andries Heidema, Peter Brouwer, Alex Kuhne, Özcan Akyol (EUS) e.a. ze inspireren en laten zien wat Deventer te bieden heeft.. Op de dinsdag en woensdag is het voor iedereen toegankelijk. 

Deventer staat bekend als oude Hanzestad. Inwoners zijn hier trots op. Kleine nauwe straatjes met gezellige winkeltjes geven een knus gevoel. Middeleeuwse straten komen op ons nog altijd prettig over: ze zijn gemaakt op menselijke maat en hebben verrassingseffect. Deze unieke kracht van Deventer kan juist benut worden.

Naast deze bestaande kracht, zijn er ook nieuwe ontwikkelingen (Smart Cities). Nieuwe technologieën komen beschikbaar, daarnaast bestaan er in Deventer grote duurzaamheid ambities. De discussie over Smart Cities gaat echter vooral over ‘Smart’ en veel minder over ‘City’. Als we echt willen dat de stad smart wordt, moeten we voorbij de slimme technologische oplossingen kijken en zien hoe en waardoor de stad momenteel verandert. Steden, stadsmakers én techneuten moeten samen een visie ontwikkelen die de basis vormt voor de stad van morgen én nu.

Denkend aan en visualiserend over de Deventer binnenstad zie je dan beelden van een Charles Dickens achtige setting waarin de modernste snufjes en technologieën (vaak onzichtbaar) zijn verwerkt. Technologieën worden ingezet om op beleving te kunnen sturen. Kader hiervoor is de psychologie van de mens.