BLOG: Als software developer hoef je geen 'stereotype nerd’ te zijn

Woensdag 7 maart 2018

Elena Fuentes Bongenaar is een van de weinige vrouwen in de IT-wereld. Ze heeft gewerkt voor onder andere Topicus en heeft inmiddels haar eigen bedrijf Ceratech, waarmee ze apps ontwikkelt. Elena heeft als doel de IT-wereld en het programmeren laagdrempelig te maken voor iedereen. Zo hoopt ze steeds meer mensen te kunnen enthousiasmeren voor deze diverse branche.

Elena Fuentes Bongenaar – “ Na mijn bachelor Bedrijfscommunicatie besloot ik toch meer de technische kant op te gaan door wiskunde te gaan studeren. Tijdens mijn studie ben ik als Software tester gaan werken bij Topicus in Deventer. Hier heb ik tijdens mijn bijbaan super veel geleerd.

Een eerste cursus programmeren tijdens mijn wiskunde studie was niet goed bevallen maar mijn studieadviseuse raadde mij toch aan het programmeren nog een kans te geven. Dat deed ik en het pakte uiteindelijk heel goed uit! Uiteindelijk heb ik een minor Informatica gevolgd en was mijn master aan de Informatica faculteit: Computer Security. Direct na mijn studie heb ik meegewerkt bij een startup om meer ervaring op te doen.”

Droombaan

“Als je me 10 jaar geleden had gezegd dat ik dit nu zou doen had ik het waarschijnlijk niet geloofd. Ik ben geen Wizkid met computers en was altijd in de veronderstelling dat dat wel een vereiste was om te kunnen programmeren. Dat blijkt echter helemaal geen obstakel te zijn. Daarnaast had ik ook altijd het gevoel dat ik “iets met mensen” wilde doen. Nu zie ik dat anders, want ik ontwikkel applicaties natuurlijk vóór mensen.”

Ceratech

“Ongeveer een jaar geleden ben ik met mijn business partner mijn eigen bedrijf Ceratech gestart. We maken vooral webapplicaties en iPhone- en Androidapplicaties. Beiden doen we software development maar houden we ons ook bezig met het hele proces eromheen, zoals de applicaties uitdenken en het klantcontact. Als software developer houd ik mij bezig met zowel frontend development, het visuele gedeelte, als backend development. Het leuke aan software ontwikkelen vind ik dat je echt iets aan het maken bent. Het is misschien niet tastbaar maar uiteindelijk zet je toch een product neer. Op dit moment gaan we bijvoorbeeld werken aan een Android applicatie die de aanwezigheid bij cursussen gaat bijhouden door QR codes van participanten te scannen. De deelnemers kunnen bepaalde punten verdienen door de aanwezigheid, dus dit moet goed geregistreerd worden. Door onze software heeft het bedrijf inzicht in de aanwezigheid. Dit zal veel werk schelen voor het bedrijf, omdat ze dit nu nog allemaal met de hand moeten bijhouden.”

TechTeach

“We hebben TechTeach in 2017 opgestart met het idee om te leren programmeren laagdrempeliger te maken voor volwassenen. We hopen te kunnen bijdragen aan meer diversiteit in de IT. In onze programma’s verwijzen we naar online (gratis) lesprogramma’s om te leren programmeren. Tijdens de TechTeach avonden beantwoorden we vragen over deze tutorials, maar vertellen we ook over onze ervaringen in de IT-wereld. We hopen dat mensen voor wie het misschien minder voor de hand ligt deze kant op te gaan, er wellicht achter komen dat het wel iets voor hen is. Bij TechTeach vind ik ook het mooi dat er mannen en vrouwen van alle leeftijden met diverse achtergronden op af komen én dat de deelnemers eraan gewend raken dat in principe iedereen wat met IT kan. We proberen ook om de groep TechTeachers divers te laten zijn, zodat er verschillende 'rolmodellen' lopen!”

Mannenwereld

“De IT-wereld hoeft geen mannenwereld te zijn, IT is net zo interessant voor vrouwen als voor mannen! We zien IT overal om ons heen in ons dagelijks leven en iedereen krijgt ermee te maken. Het lijkt me alleen maar goed dat de teams die deze producten maken net zo divers zijn als de gebruikers ervan. Door te laten zien wat we allemaal kunnen doen in de IT en wat het daadwerkelijk inhoudt hoop ik meer jonge meiden en vrouwen te enthousiasmeren voor deze sector. Als software developer hoef je geen 'stereotype nerd’ te zijn en de IT-sector is ontzettend divers. Met een studie in IT richting op zak kun je onwijs veel kanten op!”